Alles over urineverlies

Definitie.

Het verliezen van urine zonder dat men hier controle over heeft. Dit gaat van enkele druppels tot grotere volumes. Niet enkel ouderen, maar ook jonge mensen hebben te kampen met dit probleem.  In 80% van de gevallen is het te verhelpen, de overige 20% kunnen het in grote mate verminderen door een juiste aanpak. 

Wat zijn de meest voorkomende vormen van urineverlies?

- Inspannings- of stressincontinentie:
Urineverlies door plotse bewegingen of inspanningen. Bijvoorbeeld: hoesten, niezen, lachen of springen

- Aandrangincontinentie:
Bij deze vorm voel je dat je moet gaan plassen, maar de urine komt spijtig genoeg ook direct. Dit omdat je blaas stevig samentrekt op het moment dat het nog niet moet. De oorzaak kan iets psychisch (bv: stress) of iets lichamelijks (bv: suikerziekte) zijn.

- Combinatie van de 2:
De oorzaak kan een combinatie van beiden zijn, maar dit komt meestal voor bij ouderen. 

Urineverlies komt meer voor bij vrouwen, waarom?

Hier is jammer genoeg maar één simpele reden voor: anatomie.  

Vrouwen hebben, integendeel tot de mannen, geen aparte kringspier die de plasbuis afsluit. De bekkenbodemspieren vervullen deze functie bij vrouwen. Deze spieren worden vaak zwakker na een zwangerschap, bevalling, de overgang, … . Mannen ervaren het meeste last van urineverlies als er een probleem is met hun prostaat.     

Hoeveel vrouwen hebben last van urineverlies?

1 op 3 volwassen vrouwen heeft ooit te maken met urineverlies en bijna 10% heeft dagelijks last. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op hun dagelijkse leven. 63% van wie er mee te maken krijgt, geeft aan dat het een storende impact heeft op hun sociale leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op urineverlies.

Wat kan een bekkenbodemspecialist doen?

Kinesitherapeuten/Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren in bekkenbodemgerelateerde klachten. Met verschillende oefeningen leren zijn hun patiënten om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen. Voor 60% tot 70% volstaat dit om nadien verlost te zijn van het probleem. De vraag is: Waar zitten je bekkenbodemspieren juist? Omdat deze spieren niet zichtbaar zijn, is het moeilijk deze te trainen.  Maar de kinesitherapeut/fysiotherapeut kent verschillende manieren om u te laten zien/voelen waar deze spieren zitten en hoe deze getraind kunnen worden.

Vergeet ook niet. Een behandeling bij een kinesitherapeut/fysiotherapeut is niets om beschaamd over te zijn. Deze mensen hebben ervoor gekozen om u te helpen!

Op zoek naar een kinesitherapeut/fysiotherapeut? Gebruik onderstaande links om iemand te vinden in uw regio.

Voor België:

BICAP - Bekkenbodemreëducatie + pré- en postnataal
PELVIRED - Bekkenbodemreëducatie 

Voor Nederland:

NVFB - Bekkenbodemreëducatie + pré- en postnataal

Kan ik zelf mijn bekkenbodemspieren trainen?

Uiteraard! 

Deze test kan je bijvoorbeeld doen. Ga naar het toilet en terwijl je aan het plassen bent, moet je je plas even ophouden. De spieren die je hiervoor gebruikt zijn je bekkenbodemspieren. Door deze spieren ongeveer 10 seconden aan te spannen en daarna terug te ontspannen, train je ze zeer goed en dit kan je doen terwijl je zit, staat of ligt. Deze oefening doe je best niet tijdens het plassen want dit verhoogt de kans op een blaasontsteking.

Kan dit verholpen worden via een operatie?

Jazeker. In de loop der jaren zijn er al veel verschillende operatietechnieken ontwikkeld.

Vroeger waren dat langdurende, belastende buikoperaties. Tegenwoordig is er voor vrouwen de TVT-ingreep, die een stuk minder belastend is. Daarbij wordt een bandje geplaatst onder de urinebuis waardoor deze steun krijgt. De techniek is nu al zo ver dat de ingreep met een sneetje in de vagina onder plaatselijke verdoving kan plaatsvinden. De TVT-operatie is alleen geschikt bij inspanningsincontinentie.

Natuurlijk kunnen er na een operatie ook complicaties optreden dus een operatie is echt wel het laatste hulpmiddel. Voor meer info kan u terecht op de website van bekkenbodemproblemen.be

Zijn er medicijnen tegen urineverlies?

Er zijn medicijnen die de blaas meer uit laten zetten of doen ontspannen. Deze medicijnen komen in de vorm van pillen of pleisters. Enig nadeel is dat er verschillende bijwerkingen mogelijk zijn zoals darmklachten, misselijkheid of sufheid. Medicatie helpt enkel bij aandrangincontinentie. Vraag steeds uw behandelende arts om advies.

Urineverlies en hoe hiermee omgaan in het dagelijks leven?

Urineverlies is zeer vervelend. Natte plekken, vervelende geurtjes, inlegkruisjes, … . Dit is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt. Er zijn zeer veel opvangmaterialen verkrijgbaar op de Belgische markt,  maar het dagelijks gebruik van inlegkruisjes of maandverband is niet zo verstandig omdat dit een verhoogde kans geeft op een blaasontsteking. En een pamper dragen geeft u helemaal geen vrouwelijke, comfortabel gevoel. Gelukkig is er nu Entusia. Probeer het uit en u zal verschieten van het gevoel dat Entusia u geeft.