je bent niet alleen
1 op de 3 vrouwen en
1 op de 4 mannen ouder dan 50 jaar
heeft last van urineverlies.
Dit gaat van enkele druppels tot grotere volumes. Niet enkel ouderen, maar ook jonge mensen. In 80% van de gevallen is het te verhelpen, de overige 20% kunnen het in grote mate verminderen door een juiste aanpak.
De belangrijkste oorzaken:
Vrouwen:
Zwangerschap
Bevalling
Menopauze
Na een operatie
Ouder worden
Mannen:
Prostaatvergroting
Prostaat- en/of blaasoperatie
Leeftijd
Overgewicht
Lichamelijke aandoening (bv: spierverzwakking)
Wat zijn de meest voorkomende vormen van urineverlies?
– Inspannings- of stressincontinentie:
Urineverlies door plotse bewegingen of inspanningen. Bijvoorbeeld: hoesten, niezen, lachen, springen of bij het heffen van zware gewichten.
– Aandrangincontinentie:
Een ‘overactieve blaas’. Bij deze vorm voel je dat je moet gaan plassen, maar de urine komt spijtig genoeg ook direct. Dit omdat je blaas stevig samentrekt op het moment dat het nog niet moet. Bijvoorbeeld door stress of suikerziekte. Bij mannen kan dit ook voorkomen bij een vergrote prostaat of na een prostaatoperatie.
– Overloopincontinentie:
Het overlopen van de blaas waardoor er lekkages komen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een belemmering of zenuwbeschadiging.
– Nadruppelen (mannen):
Urine dat lekt na een toiletbezoek ook al werd er voldoende gewacht of ‘geschud’. De blaas geraakt niet volledig leeg bij het urineren en de rest van de urine slaagt zich ergens op in de urinebuis in de buurt van de blaas. Dit kan komen door een vergrote prostaat of verzwakte bekkenbodemspieren.
Urineverlies komt meer voor bij vrouwen, waarom?
Hier is jammer genoeg maar één simpele reden voor: anatomie.
Vrouwen hebben, integendeel tot de mannen, geen aparte kringspier die de plasbuis afsluit. De bekkenbodemspieren vervullen deze functie bij vrouwen. Deze spieren worden vaak zwakker na een zwangerschap, bevalling, de overgang, … . Mannen ervaren het meeste last van urineverlies als er een probleem is met hun prostaat.
Hoeveel vrouwen hebben last van urineverlies?
1 op 3 volwassen vrouwen heeft ooit te maken met urineverlies en bijna 10% heeft dagelijks last. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op hun dagelijkse leven. 63% van wie er mee te maken krijgt, geeft aan dat het een storende impact heeft op hun sociale leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op urineverlies.
Waarom Entusia Men?
Inlegkruisjes voor urineverlies… In eerste instantie wordt gedacht: ‘Dit is allemaal voor vrouwen.’ en in de meeste gevallen is dit ook zo. Voor mannen is de mentale stap om deze materialen te gebruiken veel moeilijker. Entusia Men werd ontworpen om ook voor de mannen deze stap te verkleinen en om hen het comfort en zelfvertrouwen te geven dat ook zij verdienen.
Ken je het vervelende gevoel van nadruppelen/licht urineverlies?
Ben je in het verleden geopereerd aan je prostaat en ervaar je sindsdien urineverlies?
Heb je last van nadruppelen bij het plassen of het verlies van kleine scheutjes urine?
Heb je een beperking en kan je hierdoor moeilijk inlegpads bij jezelf vervangen?
Voor jullie hebben we Entusia Men op de markt gebracht. In samenspraak met enkele mannen die de boxer getest hebben en met een gerenommeerde uroloog en een prostaatverpleegkundige. De pad in de boxer is zo gemaakt dat deze precies de lijnen van het mannelijk lichaam volgt. Het biedt op deze manier de hele dag comfort en zekerheid. De pad van Entusia Men zit vast in de boxer verwerkt zodat u geen last heeft van verschuivingen of plakstrips die loskomen/irritaties veroorzaken. De boxer is niet alleen gemaakt om jou opnieuw zekerheid en comfort te geven, maar biedt ook totale discretie zodat niemand ziet dat je last hebt van urineverlies.
Wanneer kan ik Entusia Men dragen?
De boxer van Entusia Men kan je op elk moment van de dag dragen. Gelukkig verliezen de meesten ’s nachts niets of nauwelijks urine, maar zelfs hiervoor is Entusia Men zeker aan te raden.
Entusia Men is vooral geschikt voor mannen die nadruppelen of last hebben van licht urineverlies. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het lachen, niezen, rechtstaan of sporten.
Discretie en gebruik
Entusia en Entusia Men zijn zo gemaakt dat niemand ziet dat je last hebt van urineverlies. Dit om jouw zelfvertrouwen opnieuw te stimuleren.
Het ondergoed mag gewassen worden op 60° (geen wasverzachter) en gedroogd worden op max 50°. Wanneer deze wasinstructies gerespecteerd worden, kan je het ondergoed tot 80 keer wassen en herbruiken zonder dat het zijn effect of antibacteriële behandeling verliest. Dit is dus niet enkel goed voor het milieu, maar hierdoor bespaar je ook zeer veel geld.
Wat kan een bekkenbodemspecialist doen?
Kinesitherapeuten/Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren in bekkenbodemgerelateerde klachten. Met verschillende oefeningen leren zijn hun patiënten om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen. Voor 60% tot 70% volstaat dit om nadien verlost te zijn van het probleem. De vraag is: Waar zitten je bekkenbodemspieren juist? Omdat deze spieren niet zichtbaar zijn, is het moeilijk deze te trainen. Maar de kinesitherapeut/fysiotherapeut kent verschillende manieren om u te laten zien/voelen waar deze spieren zitten en hoe deze getraind kunnen worden.
Vergeet ook niet. Een behandeling bij een kinesitherapeut/fysiotherapeut is niets om beschaamd over te zijn. Deze mensen hebben ervoor gekozen om u te helpen!
Op zoek naar een kinesitherapeut/fysiotherapeut? Gebruik onderstaande links om iemand te vinden in uw regio.
Voor België:
BICAP – Bekkenbodemreëducatie + pré- en postnataal
PELVIRED – Bekkenbodemreëducatie
Voor Nederland:
NVFB – Bekkenbodemreëducatie + pré- en postnataal
Kan ik zelf mijn bekkenbodemspieren trainen?
Uiteraard!
Deze test kan je bijvoorbeeld doen. Ga naar het toilet en terwijl je aan het plassen bent, moet je je plas even ophouden. De spieren die je hiervoor gebruikt zijn je bekkenbodemspieren. Door deze spieren ongeveer 10 seconden aan te spannen en daarna terug te ontspannen, train je ze zeer goed en dit kan je doen terwijl je zit, staat of ligt. Deze oefening doe je best niet tijdens het plassen want dit verhoogt de kans op een blaasontsteking.
Kan dit verholpen worden via een operatie?
Jazeker. In de loop der jaren zijn er al veel verschillende operatietechnieken ontwikkeld, maar dit raden wij ten stelligste af.
Natuurlijk kunnen er na een operatie ook complicaties optreden dus een operatie is echt wel het laatste hulpmiddel. Voor meer info kan u terecht op de website van bekkenbodemproblemen.be
Zijn er medicijnen tegen urineverlies?
Er zijn medicijnen die de blaas meer uit laten zetten of doen ontspannen. Deze medicijnen komen in de vorm van pillen of pleisters. Enig nadeel is dat er verschillende bijwerkingen mogelijk zijn zoals darmklachten, misselijkheid of sufheid. Medicatie helpt enkel bij aandrangincontinentie. Vraag steeds uw behandelende arts om advies.
Urineverlies en hoe hiermee omgaan in het dagelijks leven?
Urineverlies is vervelend. Natte plekken, vervelende geurtjes, verschillende inlegmaterialen en vooral die constante onzekerheid. Er zijn zeer veel opvangmaterialen verkrijgbaar op de Belgische markt, maar met dagelijks gebruik van deze materialen verhoogt u de kans op een blaasontsteking. Het dragen van een inlegkruisje/maandverband/inlegverband geeft u ook helemaal geen comfortabel of zeker gevoel.
En daarom is er Entusia!